/ Pazar Vaazlarι / Tamamıyla Kutsal Tanrıdoğuranın korunması bayramı

Tamamıyla Kutsal Tanrıdoğuranın korunması bayramı

Tamamıyla Kutsal Tanrıdoğuranın korunması bayramı

 

BAYRAM GÜNÜ 1 EKİM 2019

 Tamamıyla Kutsal Tanrıdoğuranın Kutsal Koruma Bayramı, Ortodoks dünyasında bilinmektedir. Bu bayram II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan’ın korunmasını sağlayan Meryem Annemize şükran dualarımızı sunmak amacıyla 1 Ekim’de kutlanır ve 28 Ekimde kutlanan Yunanistan’ın Milli Bayramıyla bağlantılıdır. (Eski Takvim’e göre 14 Ekimde)

Sadece iki kelime olanKutsal Korumaifadesi, Meryem Annemizin ana sevgisini gösteren bitmez tükenmez yardımlarını ve tehlike zamanlarında sağladığı korumayı aklımıza getirir.

Fakat bu bayram günü 1 Ekim’de nasıl kuruldu? Arkasındaki tarihsel olay bilhassa ilginçtir. İstanbul’daki Vlahernalı Aziz Meryem Kilisesi’nin güney tarafında, Tanrıdoğuranın Kıyafeti’ni içeren kutsal emanet sandığına sahip olan bir şapel vardı. 10. Yüzyılın başında, Tüm Gece Ayini düzenlenirken, Andreas adında bir aziz ayine katılmaya gitti. “Mesih için Kutsal Bir Aptal” olarak bilinen Aziz Andreas (kutsallığını insanlardan gizlemek için alışılmadık ve aptalca bir şekilde hareket ediyordu), daha sonra İstanbul Patriği olacak olan Epiphanius adında genç bir adamla beraberdi. Gece yarısı, Aziz Andreas, Tamamıyla Kutsal Tanrıdoğuranın ana kapıdan Kutsal Sunağa doğru kiliseye girdiğini gördü. Çok uzun boylu görünüyordu ve hepsi beyaz giyinmiş parlak Melekler ve Azizler tarafından eşlik ediliyordu. Bunlar arasında Tannrıdoğuranın sağında ve solunda, Vaftizci Yahya ve Havari Yuhanna  görülebiliyordu. Bazıları önderlik ediyordu, bazıları da alayı takip ediyor, ilahiler söylüyordu.

Tanrıdoğuran ve çevresindekiler, kilisenin ortasındaki amvona (Kutsal Incilin okunduğu yer) yaklaştığında, Aziz Andreas Epiphanius’a şöyle dedi:

 – Tamamıyla Kutsal Anne ve dünyanın Hanımını görebiliyor musunuz?

– Evet, saydıdeğer baba, diye genç adam yanıtladı.

Bu gerçekleşirken, Tanrıdoğuran dizlerinin üstüne çöktü ve uzun süre dua etti. Kutsal yüzünü gözyaşlarıyla ıslatıp dünyayı kurtarması için oğluna yalvarıyordu. Yalvarışından sonra, uyumayıp kilisede dua eden imanlılar için dua ettiği Kutsal Sunağa girdi.

Tamamıyla Kutsal Tanrıdoğuran duasını bitirdiğinde, parlak maforionunu (başını ve vücudunu kaplayan Tanrıdoğuranın ikonalarında gördüğümüz kırmızı şal) mütevazı bir biçimde kaldırdı ve o kadar büyüktü ki onu cemaatin üzerine yaydı ve onları değerli elleriyle korudu. Aziz Andreas ve Epiphanius bu örtüyü dua eden halk üzerinde ilahi görkem saçarak uzun bir müddet kehribar gibi işıldığını izlediler.

Tanrıdoğuran hanımefendi görülebildiği sürece, maforion da ışık saçıyordu. Tanrıdoğuran gökyüzüne döndüğünde, Şal da yavaşça küçülmeye başladı ve sonra ortadan kayboldu.

Bu ve diğer Tanrıdoğuranın kutsal Şal’ı ile ilişkili mucizeleri Kutsal Skēpe şöleninin, Tamamıyla Kutsal Tanrıdoğuranın iman eden ve lütufla çağıran herkese sağladığı Koruma’yı oluşturmasıyla sonuçlanmıştır.

Tanrıdoğuranın Kutsal Korumasının mucizeleri sayısızdır. Konstantinopolis’in bir zamanlar düşman gemileri tarafından denizden çevrili olduğu zaman, Patrik Hazretleri’nin Vlaherna kilisesinden Tanrıdoğuranın kutsal Şalını alıp denize daldığı söylenir. Bu hemen büyük bir fırtınanın yükselmesine neden oldu ve hayatta kalan gemiler panik içinde kaçarken birçok düşman gemisinin batmasına neden oldu. Daha son yıllarda, İkinci Dünya Savaşı sırasında, siperlerindeki Yunan askerleri, Tanrıdoğuranın onları düşman ateşinden koruduğunu defalarca gördü.

Tanrıdoğuran bizi veya sevdiklerimizi tehlike ve ihtiyaç anında ne sıklıkta korudu ve kolladı?! Bu nedenle Hristiyanlar, acı dolu ve ihtiyaç anlarında, tamamıyla Kutsal Hanımefendi, şefkatli Annemize seslenmelidirler. Onun korumasını güvenle ve şükran dolu bir şekilde arayarak, bayram günü kiliseye giderken, şükranlarımızı sunarak ilahi yazarının söylediği gibi:

Bizi tüm acı ve ıstıraplardan mahrum eden,

İmanlılara güvenli koruma sağlayan,

Rab’nin Annesinin Kutsal Koruması Bayramını

Sadakat içinde kutlayalım!

Ayrıca, tamamıyla Kutsal Hanımefendimize ilahicinin sözleriyle yalvaralım:

Dünyanın Kraliçesi, Hanımefendimiz,

Seni onurlandıran bizi Yüce Koruma’nın lutfü ile koru

Ve tehlikeli, acı verici durumlardan kurtar.

Kutsal Hanımefendinin Kutsal Koruması hepimizi koruyup korusun ve dünyaya barış getirsin. Amin

 

Tamamıyla Kutsal Tanrıdoğuranın korunması bayramı