1 Ağustos Aziz Nikolas, Japon eğitimcisi
1836 yılında Rusya’da doğan Aziz Nikolas, modern zamanların en büyük Ortodoks misyonerlerinden biri oldu. Bir çocuk/oğlan olarak, uzak-doğuda misyoner olmaya karar verdi. Sibirya ve Alaska Psikoposunun takdis ve tavsiyesi ile, 1861 yılında Japonya’ya gitti oradaki küçük bir rus misyonuna/görevine katıldı. Misyonun resmi amacı Rus konsolosluk cemaatine hizmetin yanı sıra, Hieromonk Nikolai’i davet başkonsolos, Japon halkına da Ortodoks İnanç ışığı getirmeyi ümit ediyordu.
Birbirlerini iyi anladığında japon insanlarını dönüştürmek için umut olmayı farkeden, Peder Nikolai, Japon düşünce, kültür ve dil çalışmasına kendini verdi. Hayatı boyunca, İncilin çoğunu ve Ortodoks hizmetlerini Japoncaya çevirdi ve dilin akıcı bir konuşmacısı oldu.
Çok dirençle karşılaştı : Hristiyan inancının vaazı, Japonya’da resmi olarak yasaklandı ve bir samuray, O’na “Yabancılar ölmeli” sözcükleri ile yaklaştı . Bu aynı Samuray, ilk Japon Rahip oldu. 1880 yılında, Japonya piskoposluğuna yükseltildi.Rus-Japon savaşı süresince, Japonya’da kaldı ve Japonya’daki kiliseye zarar verebilecek ya da yıkabilecek milliyetçi saldırıların üstesinden gelmek için başarıyla çalıştı.
Tüm Japon imanlılarını, japon silahlı kuvvetleri için dua etmeye teşvik etti, gerçi kendisi, bir Rus olarak bunu yapamayacağını açıkladı ve savaş süresince tüm kamu hizmetlerinden yoksun bırakıldı. Tutsak kamplarındaki Rus savaş tutsaklarına bakması için rusça konuşan japon rahipleri gönderdi
1912 yılında istirahat/dinlenme zamanında, Japonya’da kaldığı 48 yılın sonunda, Aziz Nikolai, bir Katedral, 8 kilise, 400’den fazla küçük kilise(şapel) ve toplanma evleri, 34 rahip, 8 diyakoz (papaz çömezi ?), 115 lay (kadrolu kilise personeli olmayan) ilmihalci (kateşist) ve 34,110 ortodoks imanlısı bıraktı.
Japon kilisesi, şimdi Moskova Patrikliğinin koruması altında,bir otonom Ortodoks kilisesidir. (1912)
Ingilizceden Türkçeye çeviren Aleksios Y.
Kaynak : http://www.abbamoses.com/months/august.html