/ Hiçbir kategori / Kemikler kıpırdaması

Kemikler kıpırdaması

Kemikler kıpırdaması

 

Olay 1935 Paskalya zamanı, Aynarozdaki Aziz Pavlos manastırında meydana geldi. Paskalya akşamları yapılan Sevgi ayininden sonra tüm Pederler manastırın misafirhanesinde toplanır, birbirleriyle ve baş rahip ile iyi dilek alışverişinde bulunurdu. Yeni keşiş Tomas düzeni bilmediğinden daha yaşlı keşişlerle en ön saflara geçmişti. Baş rahip onu gördü ve onu uyardı. Tomas “ Takdis et Pederim1” dedi.

O zaman manastırın baş keşişlerinden Serafim dönüp Keşiş Tomas’a “Tomas lütfen uyumuş2 Pederlerin kemiklerinin muhafaza edildiği şapele gidip “ İsa Dirildi” ilahisini oku sonra tekrar buraya gel” dedi.

Basit, mütevazı ve itaatin gönüllü emekçisi olan Tomas hiç düşünmeden şapele gidip yüksek sesle “Pederler ve kardeşler, baş rahip size “İsa Dirildi” selamımı vermem için gönderdi beni” dedi. İşte o anda mantık sınırlarını aşan hadise meydana gelir. Bütün kemikler kıpırdadı, çıtırdadı, dans etti ve yerlerinden fırladı. Hatta bir kafatası bir metreye kadar yükselip keşişin selamlamasına cevap verdi: “Rab gerçekten Dirildi”! Sonra yine ölüm sessizliği oldu. Kabristan ve şapel manastarın misafirhanesine yakın olduğu için Tomas yaklaşık on dakika sonra geri döndü.

Baş rahip onu görür görmez, uyumuşlara “İsa Dirildi” selamını verip vermediğini sorar. Tomas olumlu olarak cevap verir. O zaman baş rahip tekrar sorar “Peki sana cevap verdiler mi”?

Temiz yürekli bir insan olan Tomas sevinçli bir şekilde uyumuşların “İsa gerçekten Dirildi” olarak cevap verdiklerini söyler ve baş rahibe tüm olup bitenleri anlatır. Baş rahip de doğru duyup duymadığına emin olmak için şaşkınlıkla tekrar tekrar sorar .

Mübarek Tomas bunun her sene tekrarlanan bir manastır ritüeli olduğunu sanıp bunun çok özel bir şey olduğunu düşünmedi!

Bu hadiseyi, olay anında orada olan Aziz Pavlos Manastırı keşilşerinden duyan Aynarozlu eski ve saygıdeğer Rodostolu Episkopos’u Hrisostomos kayıt altına almıştır.

1 *« Takdis ediniz! »: Manastırlarda gerek selâmlamak gerekse belli bir konuda izin istemek veya af dilemek için sıkça kullanılır. İzin verildiği ve affedildiği “mübarek olsun !” denerek belirtilir. Rahipler ve rahibeler başrahiplerinin / baş rahibelerinin kendilerine söylediklerini ve onlardan istedikleri şeylere cevaben “Takdis edilmiş olsun” cümleyi kullanırlar. Evet, hayır, olur ya da olmaz, tamam gibi kelimeler kullanmazlar.

 

2 *Uyumuşlar : Bir Hıristiyanın ölümünü ifade etmek için sıkça kullanılan ifade. Hayatın sonu veya mutlak anlamıyla ölüm değil ; Rab’de uyuma, ölülerin dirilişini beklerken duyuların dünya hayatına kapanması anlamlarına gelir.

 

Kemikler kıpırdaması