/ Kilise / Doğuş orucu

Doğuş orucu

Doğuş orucu

15 Kasım günü başlayacak ve İsa Mesih’in Dünya’ya zuhur edişine kadar olan sürede yani 25 Aralık tarihine kadar kilisemiz oruç tutmamızı tavsiye eder. 25 Aralık günü Noel sabahı olduğu için o gün oruç yoktur. Doğuş orucu diğer oruç dönemlerine göre daha yumuşak geçer çünkü umudumuz olan Mesih İsa’nın beden alışını kutlarız. Bu dönem boyunca, 15 Kasım – 13 Aralık arası vegan besleniriz ama deniz ürünleri, zeytin yağı ve şarap tüketimi serbesttir. Ancak bu tarihler arasına denk gelen Çarşamba ve Cuma günleri tam oruçtur ve balık, zeytinyağı, şarap tüketimi yasaktır, vegan besleniriz. 

13 Aralık günü dahil, o günden itibaren hafta içi her gün sıkı oruç tutarız, haftasonları şarap ve zeytinyağı tüketimi serbesttir. 24 Aralık tarihine kadar her pazar günü kiliselerde, Eski Ahit ve Yeni Ahit arasındaki bağlantıyı vurgulamak için özel okumalar ve anmalar yapılır. 21 Aralıktan itibaren bayrama özel Liturjik okumalar yapılır. Doğuş Bayramı arifesinde gece duası ve Liturjide Aziz Vasil tarafından hazırlanan Kutsal Ayin Metni kullanılır. 25 Aralık Doğuş Bayramında, Mesih İsa’nın doğumu, çobanların tapınması ve yıldız bilimcilerin hediyeler sunması hatırlanır. Doğuş Bayramı Ayininde Altın Ağızlı Aziz Yuhanna’nın Kutsal Ayin Metni kullanılır.

Bunlara ek olarak Noel orucu döneminde bazı büyük azizleri anarız. İncil Yazarı Matta(16 Kasım), Havari Andreas(30 Kasım), Büyük Şehit Barbara(4 Aralık), Aziz Nikolaos(6 Aralık), Aziz Spiridon ve Aziz Herman(12 Aralık), Aziz İgnatios(20 Aralık) ve eski antlaşmadaki peygamberler Ovadya(19 Kasım), Nahum(1 Aralık), Habakkuk(2 Aralık), Sefanya(3 Aralık) ve Hagay(16 Aralık) peygamberleri, 17 Aralık günündeyse Babil döneminde fırına atılan Daniel peygamber ve üç genci[Şadrak(Hananya), Meşak(Mişael), Abed-Nego(Hananya)] anarız. 17 Aralık günü andığımız salihler yalnızca oruç konusundaki(Babil halkının murdar yiyeceklerini yemez sadece topraktan beslenerek bize bugün ki orucun bir protatipini göstermiş olurlar) azimleriyle değil aynı zamanda ateşe atıldıklarında yanmamalarıyla, Mesih’in beden alışına işaret ederler. Aynı şekilde Bakire Meryem anamızın da rahmine ilahi ateşi(Allah’ın Kelamı Mesih İsa’yı) kabul ettiğinde yanmaması(ölmemesi) gibi.

21 Aralık tarihinde ise Meryem Anamızın, salih ailesi Yoakim ve Anna tarafından tapınağa adanışını anarız. 

Burda vermiş olduğum tüm tarihler 13 Aralık sonrası olsa dahi, büyük yortular olduğu için eğer hafta içine denk geliyorlarsa balık, şarap ve yağ serbesttir.

Şimdiden iyi oruçlar, Mesih’imizin doğumuna iyi hazırlanmalar diliyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doğuş orucu