/ Makaleler / Mendil İsa’nın kefenine sarılmış…

Mendil İsa’nın kefenine sarılmış…

Mendil İsa'nın kefenine sarılmış...

 

Rab İsa mendili neden katladı? “Mendilin Hikayesi”

Ardından Simun Petrus geldi ve mezara girdi. Orada serili duran bezleri ve İsa’nın başına sarılmış olan mendili gördü. Mendil keten bezlerle birlikte değildi, ayrı bir yerde katlanmış duruyordu. (Yuhanna 20-7)

Rabbimiz İsa Mesih neden başındaki mendili dikkatlice katladı ya da kendi başına bir kenara koydu? Yuhanna İncili’nin 20. ve 7. bölümlerinde bu özel konu hakkında neden tam bir ayeti var? Katlanmış bir mendilin önemini anlamak için. O dönemdeki Yahudi geleneğinin geçmişini bilmeliyiz. Katlanmış mendilin, efendinin hizmetkarıyla olan ilişkisi ile doğrudan bir alakası vardır. Hizmetçi ya da uşak, efendisine yemek masasını hazırlarken, tabağının yanındaki mendil dahil tüm detayları ile masayı hazırlar. – Ve bu hizmetçi ya da uşak özel bir yerde efendisini izler.

– Ve efendinin ihtiyaç duyduğu her türlü hizmete hazır olur. O günlerdeki hizmetçi, efendi yemeyi bitirmeden efendisinin masasından hiçbir şeye dokunmaya cesaret etmezdi. Hizmetçi efendisinin yemeyi bitirdiğini nereden bilirdi? Mendilden !!! _ Efendi mendili alıp ağzını, bıyığını, sakalını ve ellerini silerse, mendili kenara atar- Bu, işinin bittiği ve hizmetçinin masayı temizleme işini yapabileceği anlamına gelir. Ama bu efendi, mendili sarmış veya katlamışsa ve bir kenara koymuşsa, bu efendinin bir ara vereceği ve tekrar geri döneceği anlamına gelir. – Ve mendili yana katlandığı müddetçe uşak efendisini bekler !!!

Çünkü sarılı veya katlanmış mendil, efendinin masaya döneceğinin bir işaretidir. Ve Rab İsa, ölümden dirildikten sonra, dirilişinden sonra mendili katladı. Bize yakında döneceğini söylemek için. Bu bize her kelimenin, mektubun ve Tanrı’nın sözünün noktasının ne kadar önemli olduğunu açıklar.

Yücelikler sana ya Rab, yücelikler sana!!!

Tercüme: Peder, Dimyan Yakupoğlu

Mendil İsa’nın kefenine sarılmış…